Vrijheidsvaart

Data:

Datum
– vrijdag 3 mei 2019

Tijden
Start: 19.00 uur
Stop: circa 21.00 uur

Startplaats
Havenkantoor, Bierkade 18b, Den Haag
(hier eindigt de vaart ook weer)

Prijs:

Volwassenen (> 13 jaar):
€ 12,50 per persoon

Kinderen (t/m 12 jaar):
€ 8,50 per persoon

Kleine kinderen / baby’s (< 3 jaar):
Niet geschikt, wordt afgeraden

Ooievaarspas (50% korting):
Alleen aan balie, Bierkade 18b

Reseveren:


Koop kaartje


070 4451869
tickets@gadenhaag.nl

(Graag 15 minuten vooraf aanwezig)

Meer Informatie:

Vrijheid is minder vanzelfsprekend dan wel eens gedacht wordt. Tijdens de Vrijheidsvaart wordt hier bij stilgestaan. Vrijheid moet je vieren en dat kan op veel manieren. De Ooievaart doet dat ook dit jaar weer met een speciale themavaart door onze Haagse Grachten: de Vrijheidsvaart.

Vrijjheidsvaart | De Ooievaart | Rondvaart Den Haag

Tijdens de Vrijheidsvaart worden stadse herinneringen opgehaald aan vijf jaren, waarin we in onze vrijheid werden beknot, en de daarop volgende roes van de Bevrijding.

Een serieuze, maar beslist niet zwaarmoedige terugblik, op bekende, maar ook minder bekende voorvallen uit onze stad. Het bombardement op de kraamkliniek Bethlehem, met een tragische babyverwisseling tot gevolg. De illegale drukkerijen in Den Haag. De logeerpartij van onze burgemeester onder de vloer van het Rode Kruisziekenhuis. De schaarste van veel voedings- en gebruiksartikelen en de vindingrijkheid van de Hagenaar om daarmee om te gaan. De knijpkat, de majo en de houten fietsbanden! De met papierstroken beplakte ruiten, het vissen naar kolen in een Haagse gracht, de dienstweigerende violist. Maar ook de humor in woord en geschrift wordt niet vergeten. En tenslotte de intocht van de Canadezen en onze ‘eigen’ Prinses Irenebrigqade op 8 mei 1945.

Een verhaal van een in dit onderwerp gespecialiseerde gids over wat de bezetting voor de inwoners van onze stad betekende, over de gevolgen daarvan op het dagelijks leven van toen, en op de ontwikkeling van onze stad in de jaren na onze bevrijding. In Den Haag liet de tweede wereldoorlog veel, nog waarneembare sporen na. Stille getuigen van een sprekend verleden.